Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Keresik a legjobb vajdasági lovasokat

A Sarkadi és a Bakonyi Vágta után az Elővágták átlépik az országhatárt és május 28-án Zobnaticán, a Vajdasági Vágtán keresik a régió legügyesebb lovasait, akik településük képviseletében részt vehetnek szeptemberben a budapesti Hősök terén, a Nemzeti Vágta döntő futamaiban.

Idén már negyedszer rendeznek Elővágtát a Vajdaságban a Topolya melletti Zobnatica (Andrásnépe) lóversenypályán. Az ingyenesen látogatható programok ezúttal is valódi lovas fesztivált ígérnek: lesz ügetőverseny, Kishuszár Vágta, fogathajtás, szinkron fogathajtás és látványos lovas bemutatók. A rendezvényt idén is kézműves vásár kíséri. Pál Károly, a Vajdasági Vágta szervezője szerint a Vágta hatására megnövekedett az érdeklődés a vajdasági magyarok körében a lovassport iránt. Az előző három rendezvény látogatottsága pedig bebizonyította, hogy ez egy olyan esemény, amelyre igény van a vajdasági magyarság körében. Reményeik szerint az idén tízezres nézősereg fog kilátogatni a helyszínre és szurkol a várhatóan huszonhat település lovasát felvonultató mezőnynek. A zobnaticai pálya egyike a legreprezentatívabb és legjobban felszerelt pályáknak, amely igazi monarchiabeli hangulatot idézve emeli nemcsak a Vajdasági Vágta színvonalát, hanem a Nemzeti Vágta jelentőségét is, hiszen kötődik a múlthoz és előrevetíti a jövőt. 

A korábbi szabályoktól eltérően idén nem három, hanem négy település képviselője jut be a budapesti döntőbe az Elővágtákról: a Vajdasági Vágta első három helyezettje mellett a rendező település is delegálhat egy versenyzőt. A Vajdasági Vágta keretében immár harmadszor rendezik meg a Nemzetközi Vágta szerbiai előfutamát, amelynek győztese szintén részvételi jogot szerez a Hősök terén rendezendő nemzetközi futamra, a Kishuszár Vágta győztese pedig a 10-16 évesek lovas versenyén mutathatja meg saját és lova ügyességét.

A program szerint a Vajdasági Vágta programsorozata május 28-án délben kezdődik, a döntő futam 18 órakor startol, az eredményhirdetést és a díjkiosztót pedig ezúttal is a budapesti Operettszínház művészeinek fellépése követi. 

A IV. Vajdasági Vágta szervezői a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a Vajdasági Magyar Szövetség, a budapesti Lovas Show Kft.. A rendezvény fővédnöke Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke.

Nyeregbe Vajdaság! Nyeregbe Magyarország!

www.vagta.hu, www.facebook.com/vajdasagivagta

Fotóink a 2015-ös Vajdasági Vágtáról »

2016. május 21.