Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Rajt-cél győzelem: Lemhény duplázott a Székely Vágtán

Július 8-10. között immár hatodik alkalommal rendezték meg a Sepsiszentgyörgy melletti maksai Óriáspince-tetőn a Székely Vágtát. Huszárfelvonulással, a székely lobogó felvonásával és a versenyzők bevonulásával kezdődött az esemény, amelyre több ezer látogató volt kíváncsi.

- Évről évre egyre népszerűbb a rendezvény, amit a programok minősége és a látogatók száma is alátámaszt. A települések mellé szurkolótáborok szerveződtek és a lelátókon több ezren szorítanak a lovasokért. A Székely Vágta célja, hogy minél több embert közelebb hozzon a lovakhoz, a lovas sporthoz. Ez megmutatkozik abban is, hogy egyre több hagyományőrző egyesület alakul és egyre jobban bekapcsolódnak a közösségi életbe, továbbá a gyerekek érdeklődése is folyamatosan nő – mondták a szervezők.

A több ezres látogatottságú rendezvény egyik közönségkedvenc programja a fogathajtóverseny volt, de a látványos lovas programok, így például a huszár harci bemutató, vagy a lovas kaszkadőr és lovasíjász bemutató mind nagy érdeklődésre tartott számot. A családi vasárnap legnagyobb izgalmát természetesen a Székely Vágta döntője hozta, ahol a lemhényi versenyző, Zsigmond János és Timpex Amata kiváló párost alkotva rajt-cél győzelmet aratott. Ők ketten immár másodszor lettek a legjobbak a Székely Vágtán, a 2014-es Nemzeti Vágtán pedig a negyedik helyen végeztek. A Székely Vágta második helyén Réty képviseletében Fazakas János Alpár Csillag nevű lovával ért célba, a harmadik pedig a Mikóújfalut képviselő Tóth Barna lett My Mission nevű lovával. Így tehát Sepsiszentgyörggyel négy Kovászna megyei település lesz ott a budapesti Nemzeti Vágtán szeptember 16-18. között.

A döntő futamot követő díjátadó ünnepségen átadták az Aranyparipa-díjakat, amelyeket idén is négy ló nyert el. A kitüntetést a legápoltabb lovaknak ítélték, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra. A 2016-os Székely Vágtán Timpex Amata (Lemhény), Gamma (Gyergyószárhegy), Csibész (Zágon) és My Mission (Mikóújfalu) részesült az elismerésben.

A Székely Vágtán eldőlt az is, ki képviselheti Romániát a Nemzeti Vágta nemzetközi futamában. A cislaui állami ménes zsokéi közül végül Sandru Ion győzedelmeskedett. A Székely Vágta második izgalmas futamát, a Góbé Futamot pedig László Pál nyerte Dáriusszal, győzelmet szerezve Gyergyószentmiklósnak.

2016. július 11.