News Photo

A Nemzeti Vágta idén a két Bercsényi tetteire emlékezik

  • 2011. augusztus 18.

A Vágta szervezői minden évben felajánlják a Nemzeti Vágtát egy, a magyarság történelmében kiemelkedő családnak, személynek. Idén azt a két embert szeretnénk kiemelni, akik világszerte elismertté tették a magyar huszárt.
2011-ben, a Rákóczi szabadságharc kompromisszummal lezáró békekötés 300. évfordulóján, valamint Magyarország Európai Uniós elnöksége évében keresve sem lehetne találni jobb történelmi szimbólumot a két Bercsényi személyének, akiknek tevékenységében markánsan és egymásra épülve jelennek meg mind a nemzeti, mind pedig az európai értékek.
A Nemzeti Vágta nem titkolt célja az, hogy a több száz éves lovas és nemzeti hagyományokra hívja fel a figyelmet, hogy a mai kor embere számára is érthető legyen a magyar huszárság fogalma. Hiszen a nyugati katonaság részeként Európa szerte híres volt ez a katona típus valamint, hogy a huszárság ebben az időben annak a katonának a szimbóluma volt, amely képes megvédeni a nemzet érdekeit és idegen népeknél is elismerést keltett.
Bercsényi Miklós
 
Bercsényi László

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, és ilyen szintre emelkedhessen nagyban hozzájárult a két hős gróf, Bercsényi Miklós és Bercsényi László.
Az apa, Gróf Bercsényi Mikós II. Rákóczi Ferenc főgenerálisa, a Rákóczi szabadságharc első katonája volt az, aki a nemzet jogainak védelmére vezette harcba a huszárságot, amely egyértelműen bebizonyítja, hogy nélkülözhetetlen a korszak fogalmai szerinti modern hadviselésben is. Fia, gróf Bercsényi László életpályája csúcsán a Francia Királyság marsallja pedig bevezetve ezt a sajátosan magyar könnyűlovassági csapatnemet a földkerekség akkoriban talán legnagyobb tekintélyű hadseregében, világszerte elismertté teszi és elterjeszti a magyar huszárt. A szabadságharc lezárásának 300. évfordulójának kapcsán az ő hősi emléküknek adózik a Nemzeti Vágta.

Ebből az apropóból „Hej Rákóczi, Bercsényi…” néven rajzpályázat indult az általános iskolás korosztály számára. A két jeles történelmi alak igen színes és tevékeny életútjának mozzanatait kell életre hívni a rajzokon keresztül. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Nemzeti Vágta közös pályázatának részletes leírása megtalálható a Nemzeti Vágta weblapján.

Emlékezzünk együtt a két Bercsényire, keltsük életre szellemüket szeptember 14-18 között Budapesten a Nemzeti Vágtán!
Érdekesség:
A Rákóczi Szabadságharc után Bercsényi László Franciaországba menekült és a francia elit alakulat kiképzője lesz. A napjainkban már ejtőernyős alakulatként működő ezred a mai napig viseli a Bercsényi nevet. Magyaros ruhájukon megtalálhatóak ennek az időszaknak a hagyományai, és kardot kell hordaniuk (http://www.rhp1.terre.defense.gouv.fr/m1_H_chant_rgt.html).

Bercsényi Miklós





A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?