News Photo

Fonyódról jön az utánpótlás, az ország legfiatalabb kishuszárja

  • 2015. szeptember 17.

A Nemzeti Vágta díjátadó ceremóniáinál hagyományosan megjelenik az utánpótlás, a jövő huszárnemzedéke is. Felvezetőként kísérik majd a Vágta szablyát, felsorakoznak a Kishuszár Vágta díjátadójánál és történelmi zászlókkal vonulnak fel a Fonyódi Császár-huszár Hagyományőrző Gyerekcsapat tagjai. 

A csoportot öt éve a Palonai Magyar Bálint Általános Iskola és a helyi óvoda kisgyerekeiből toborozta Domina Barnabás, az I. Kanizsai Császár-Huszár Bandérium tagja. Egy egyszerű óvoda-látogatásként indult a kapcsolat, de a gyerekeknek, a szülőknek és az óvoda vezetőinek is annyira megtetszett a huszárkodás, hogy az országban egyedülállóan huszár szakkört indítottak.

A gyerekek havonta egyszer vettek részt kiképzésen, miközben szüleik készítették számukra a huszár egyenruhákat. Szerepeltek a nemzeti ünnepek díszelgésein, évente egyszer pedig ötnapos huszár táborban ismerkedtek a huszárság hagyományaival. A kiképzések része volt a menetelés és az alaki gyakorlatok mellett, hogy hazaszeretetre, honismeretre, történelemismerete is neveljék a gyerekeket. A kishuszárok tanulnak lovagolni, vívni, íjjal lőni, néptáncolni, hagyományőrző zászlókat készítenek, de sokat rajzolnak, agyagoznak is a táborok alkalmával.

A kezdeti 14-hez képest ma 40 gyerek tartozik a Fonyódi Kishuszárokhoz. Van már saját tüzércsapatuk, idén pedig követőik is akadtak: a szombathelyi huszárok mellett is alakult egy gyerekcsapat. Új célkitűzésük, hogy a huszár-szakkört tovább népszerűsítsék és minden hagyományőrző huszárcsapatnak legyen egy gyerekcsapata is.

Az idei Nemzeti Vágtára 12 fiú és 8 lány érkezik Fonyódról. Köztük lesz a Vágta legfiatalabb résztvevője is: Domina Barbanás öthónapos kisfia, aki ha felvonulni még nem is tud, szülei ölében, teljes huszár felszerelésben megmutatja magát a Vágta közönségének.

2015. szeptember 17.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?