Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Hortobágy híres lovasai is bekapcsolódnak a Nemzeti Vágtába

Elővágtával egészíti ki programját a Hortobágyi Lovasnapok

Idén először rendeznek Hortobágyi Vágtát a fél évszázados múltra visszatekintő 51. Hortobágyi Lovasnapokon, július 8-án. A Mátai Ménes hatalmas kaszálóterülete versenypályává alakul, ahol 13 felnőtt lovas és 9 kishuszár méri össze tudását. A legjobbak ősszel a 10. születésnapját ünneplő Nemzeti Vágtán képviselhetik településüket a budapesti Hősök terén.

Az ország egyik legrégebbi lovas hagyományokkal bíró helye évtizedek óta megrendezi a Lovasnapokat, ami ebben az évben először egészül ki a Nemzeti Vágta egyik előfutamával. A Lovasnapokon a közönség eleinte csak a hagyományos fogathajtásból és a díjugratásból kapott ízelítőt, pár éve azonban a lovaglásnak egyre szélesebb skáláját vonultatják fel a szervezők: a díjlovaglás és a cutting western lovaglás bevezetése után idén a Hortobágyi Vágta várja újdonságként a látogatókat.

A nívós versenyen Hortobágyot a nagy szurkolótáborral rendelkező fiatal csikós, Bordás Ádám fogja képviselni Unika nevű lovával. A Mátai Ménes másik népszerű csikósa Balmazújváros színeiben fog indulni, de indít még lovast többek között a Lovasnapok társszervezője Debrecen, Hajdúszoboszló, Hajdúböszörmény, Nádudvar és Tiszacsege is.

A tavalyi rendezvényen három nap alatt összesen 15 ezren fordultak meg, a Vágta miatt idén a szervezők még több embert várnak és igazi fesztiválhangulatot ígérnek. A fogathajtó, díjugrató, western és a hortobágyi csikósok versenyén túl kulturális programokkal is készülnek. Szombaton az Elővágta napján a Tárkány Művek, a Budapest Bár és a Racka Jam ad koncertet, a kicsiket pedig Gyermek Lovasfalu várja báb- és utcaszínházzal, óriás szalmavárral, népi vetélkedővel, kézműves sátorral és persze lovaglással.

A következő elővágták helyszíne és időpontja:

július 15-16. Sepsiszentgyörgy

július 29. Tiszafüred

augusztus 5. Lendva

augusztus 12. Hernádkak-Belegrád

augusztus 13. Szentlőrinc

augusztus 19. Zirc

augusztus 20. Gyenesdiás

augusztus 26. Kecskemét

augusztus 27. Kaposvár

További információk: www.vagta.hu

2017. július 5.