News Photo

Ezen a hétvégén elrajtolnak az Elővágták

  • 2024. május 21.

A Vajdasági Vágtával veszi kezdetét idén a Nemzeti Vágta Elővágtáinak sora. Ezen a hétvégén az amatőr lovasok a vajdasági Szabadkán szombaton, míg a Tolna vármegyei Őcsényben vasárnap mérkőzhetnek meg egymással. A tét nem kevesebb, mint a szilvásváradi döntőbe jutás.

A Nemzeti Vágta döntőjére évről-évre az Elővágtákon is kvalifikálhatják magukat a leggyorsabb lovasok. Idén 14 helyszínen szerveznek ilyen futamokat. A határainkon túl megrendezik a Vajdasági, a Székely, a Felvidéki és a Muravidéki Vágtát. Az anyaországon belül lesz Sárköz, Vámospércsi, Vácdukai, Iváni, Hortobágyi, Tagyoni, Szemenyei, Abonyi, Borsodi és Festetics Vágta. Az utóbbi Elővágtának helyet adó Gyenesdiás jubilál: idén 15. alkalommal szervezik meg a rendezvényt. Új helyszínként csatlakozott a Vas vármegyében, a Kemenesháton található Szemenye község.

Az Előfutamok minden évben ezreket vonzó szabadtéri rendezvények, olyan településfesztiválok, amelyek az egész családnak minőségi időtöltést kínálnak. Az első Előfutamra május 25-én kerül sor (Vajdasági Vágta), az utolsóra pedig augusztus 18-án (Festetics Vágta).

A Nemzeti Vágtán versenyzőt indító sok tucat településsel legközelebb Szilvásváradon találkozhat a közönség: a Vágta Korzón meg lehet csodálni majd népviseletüket, gasztronómiájukat, a tájegységükre jellemző iparművészeti alkotásokat, szakmákat és kulturális, valamint lovas örökségünkhöz kötődő hagyományaikat is.

Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenye, a Nemzeti Vágta döntőjét 2024. október 5-6-án rendezik meg a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.

CímkékA hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?