News Photo

Lovas hagyományok ünnepe a Festetics Vágtán

  • 2012. június 07.

Nemzeti Vágta előfutamot rendeztek Gyenesidáson

Immáron harmadik alkalommal rendezték meg a Festetics Vágtát Gyenesdiáson, a Faludi-síkon. A Nemzeti Vágta előfutamának június 2-3-ai hétvégéjén ismét a lovaké volt a főszerep a hajdani Festetics-birodalom központjában.

A nyitónap eseményeinek középpontjában a lovas kultúra ápolása állt, melynek a Helikon Kastélymúzeum adott otthont. A megtartott szakmai előadások témái szorosan kapcsolódtak a Nemzeti Vágta eszméinek megerősítéséhez: a hagyományőrzéshez, a lóversenysport történetének megismeréséhez. A szakavatott előadók, vitéz Győrffy-Villám András, valamint dr. Hecker Walter élvezetes előadásukkal nyűgözték le a hallgatóságot.

A korabeli vásári forgatag mellett a látogatók elegáns fogatokkal járhatták be a folyamatosan zajló lovasbemutatók színhelyéül szolgáló parkot. Nagy sikere volt az őshonos fajták bemutatójának, valamint az esti, romantikus operett előadásnak, ez utóbbit a Magyar Lovas Színház művészeinek előadásában élvezhette a szépszámú közönség.A Nemzeti Vágta előfutamát vasárnap Gyenesdiáson, a Faludi-síkon rendezték meg. A helyszín hajdanán Festetics Tasziló lovainak tréningezésére szolgált, három éve került felújításra a Gyenesdiási Önkormányzat által. A szervezők célja ezúttal sem volt más, mint izgalmas versenyek, érdekes bemutatók által megismertetni a vendégeket a ló és a lovassport sokszínűségével.

 

A nap fogathajtó versennyel indult, majd ezt követően elkezdődtek a különböző futamok, melyek több kategóriában kerültek kiírásra. Először a fiatal lovasok kaptak lehetőséget, hogy bizonyítsák bátorságukat és rátermettségüket a vágtapályán: 800m-es távon póni és kis ló, valamint külön nagy ló kategóriában rajtoltak el az ifjabbak.

A lovas hagyományok megőrzése és felelevenítése céljából írták ki a Pünkösdi király futamot, mely gyorsasági és ügyességi versenyszámból állt. A futam során a nézőközönség találkozhatott a tavalyi év Vágta-győztesével, Molnár Gyöngyivel, aki elárulta, itt próbálta ki azt a lovat, mellyel címvédőként indulni szándékozik a Nemzeti Vágtán.

A futamok között a nézők megismerkedhettek a különböző lovas szakágakkal, a rendezvényen új színfolt volt a western lovas bemutató. Különleges világba kalauzolta a közönséget az a szabad idomítási bemutató, mely új irányból mutatta be ember és ló kapcsolatát. A közönség ízelítőt kaphatott a régi korok hangulatából: a lovagi és haditorna bemutató mellett a solymászat rejtelmeibe is beavatták a nézőket.

A Festetics futamra tíz nevezés érkezett a környező és távolabbi települések részéről. Az új versenyszabályzatnak köszönhetően - mely szerint az angol telivérek nem indulhattak - izgalmas futamokra számítanak a szervezők az elővágták során. A lovak nagyjából kiegyenlített teljesítményéből eredendően ez a Festetics vágtán is beigazolódott. Az előfutamok győzteseiből álló, mindent eldöntő futam előtt Pintér Tibor, a Magyar Lovas Színház művészének – aki maga is rutinos Nemzeti Vágta szereplő - műsora oldotta a feszült hangulatot.

 

A győzelmet végül a Komáromból érkező Magyar Lovas Színház képviseletében Márkos Albert szerezte meg a Keszthely színeiben induló Fodor Szilvia előtt. Így a verseny végeredményeképpen Komárom, Keszthely, valamint a rendező település részéről Gyenesdiás lova és lovasa nyert indulási jogot a szeptemberben megrendezésre kerülő 2012. évi Nemzeti Vágtára.

Festetics Vágta képekben > >>

2012.06.04.


A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?