News Photo

Büszke, nemes versengés

  • 2012. július 18.

- Fantasztikus hangulat, kiváló időjárás, hatalmas szurkolás jellemezte a Székely Vágtát –

Hiába igyekeztek a székely legények, mégis egy hölgy lovas bizonyult a legjobbnak: Keresztély Beáta Csíkdelne település képviseletében Herceg nevű, nyolcéves arab félvér lova nyergében elsőként ért célba a július 15-én megrendezett Székely Vágtán. Rajta kívül Gidófalva, Csernáton, valamint Sepsiszentgyörgy lova és lovasa lesz ott a szeptember 15-16-i Nemzeti Vágtán.

 

A hagyományt nem ápolni kell – nem beteg az – hanem megőrizni szükséges – mondta köszöntőjében Székely Tibor vágta főkapitány, aki magyarul és románul is üdvözölte a nézőket. – A Nemzeti Vágta nemes verseny, tisztelgés őseink előtt. Hidakat épít, összefogásra nyújtja a kezét magyar és román barátainknak. A magyar huszárság hungarikum, példaszerű az a munka, melyet itt Székelyföldön is végeznek a hagyományőrzés jegyében.

 

A Sepsiszentgyörgyhöz közeli Óriáspince-tetőn megrendezett Székely Vágtán tíz előfutamban 36-an álltak rajthoz. Abban a körben, ahol négy lovas mérkőzött meg egymással, onnan az első kettő jutott tovább, ahol azonban csak hárman indultak, ott a legelsőként célba ért versenyző került be a középfutamba.
A döntőbe végül négyen kvalifikálták magukat: Keresztély Beáta Csíkdelne, Fazakas János Alpár Gidófalva, Ugron Attila Csernáton, valamint Tóth Barna Szotyor település képviseletében. Utóbbi azonban nem állt rajthoz: állatorvosi tanácsra visszalépett az utolsó megmérettetéstől.
Ennek értelmében már a rajt előtt eldőlt, hogy mindhárman ott lesznek a fővárosi Nemzeti Vágtán, hiszen a verseny szervezői a Székely vágta első három helyezettjének, valamint a helyi szervezők által jelölt negyedik lovasnak biztosítják a részvételi jogot.
Elsőként – az egyébként gyergyószentmiklósi - Keresztély Beáta ért célba, aki a középfutamban majdhogynem leesett a lováról, az iszonyatos iramban a nyeregbe kapaszkodva sikerült csak felhúznia magát oldalról. Az ifjú hölgy bebizonyította: egy sebesen futó lovon kívül a lovas összpontosítása és a szerencse is kell ahhoz, hogy valaki a legjobb legyen.

 

A Nemzeti Vágta célkitűzése a lovassport társadalmi - sportos szóval élve - "tömegbázisának" növelése. Színes programjaival széles körben népszerűsíti és növeli a lovassport, lovaságazat és lovas kultúra presztízsét. A Székely Vágta is elérte ezt a célt, hiszen a szombaton és vasárnap zajló programokra összesen közel 30 ezer ember volt kíváncsi. Sok család, pici gyerekkel látogatott ki az eseményre. A különböző lovas programokat - puszta ötös és csikósbemutató, díjlovaglás, fogathajtás - is nagy érdeklődés kísérte, a finom, helyi specialitásokat is felvonultató ételekről és italokról már nem is beszélve.

 

A Székely Vágtát második alkalommal rendezték meg, ám arról már néhány hete megállapodás született, hogy jövőre is biztosan lesz határon túli elővágta Erdélyben.

 

2012.07.16.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?