Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Gyergyószárhegy lovasa nyerte a Székely Vágtát

Több ezer néző előtt zajlott az ötödik Székely Vágta döntője, amelyben Lemhény, Gyergyószárhegy és Gyergyószentmiklós lovasa futott. A gidófalvi versenyző lova, sérülés miatt nem vehetett részt a döntőben. A Székely Vágtát a gyergyószárhegyi Fazakas Géza Gamma hátán nyerte, ezzel visszavitte a vágta-győzelmet Hargita megyébe.

Ahogyan azt már többen megjósolták, rendkívül izgalmas döntőfutamot láthatott a közönség, a legtöbben a lemhényi versenyzőt, Zsigmond Jánost és Timpex Amatát várták elsőnek. A gyergyószárhegyi lovas, Fazakas Géza azonban nagyon jól startolt, és egészen a célig tudta tartani az első helyet, a második körben ugyan erősen mögötte volt a tavalyi győztes, Zsigmond János. Az utolsó félkörben a lemhényi lovas azonban nem tudta megelőzni társát, ezért magabiztosan ért célba Gamma, Fazakas Gézával a nyeregben. Második lett Timpex Amata és Zsigmond János (Lemhény), harmadik László Pál és Darius lova (Gyergyószentmiklós). A Nemzeti Vágtára a Székely Vágta első két helyezettje, tehát Gyergyószárhegy és Lemhény lovasa megy, valamint a szervező település, Sepsiszentgyörgy lovasa.

 

Az izgalmas döntőt a díjátadó ünnepség követte, amelyen elsőként az Aranyparipa-díjakat adták át. Az Aranyparipa-díj a legápoltabb lovaknak járt, ezt az Equitana lovasbolt képviselője, Csont Zsuzsa nyújtotta át. Az egyik legszebb paripa Fharmeta lett, ő Gidófalva képviseletében futott Jákó Ferenccel a hátán, szintén Aranyparipa-díjat kapott Timpex Amata, az idei második leggyorsabb ló, valamint Mersuch Merengő (Székelybós) és Darius (Gyergyószentmiklós) is.

 

A díjátadó ünnepség második mozzanataként Székely Tibor Vágtafőkapitány szólt a közönséghez. „Minden elővágtának különleges hangulata van, de bevallom nekem személyes kedvencem a Székely Vágta. Az itteni nézők, azaz a Ti és az Önök különleges lelkesedése, bíztatása, annak az álomnak a megvalósulását jelenti számomra, amit a Vágta alapítóival nyolc évvel ezelőtt magunk elé képzeltünk. A Székely Vágta több mint lovasverseny, igazi ünnep, lélekemelő közös együttlét. Köszönöm Önöknek hogy évről-évre részese lehetek ennek a csodának!” – mondta Székely Tibor. Ezt követően a harmadik helyezett vehette át az 1ooo lejes díjat Nagy Józseftől, Kovászna Megye Tanácsának alelnökétől, a Székely Vágta társszervezőjétől. Őt követte a második díjas, aki 15oo lejt, és egy brüsszeli utat nyert, Sógor Csaba, EU-parlamenti képviselő jóvoltából, valamint a jogot, hogy Székelyföldet képviselje a budapesti Nemzeti Vágtán. A győztes a 2ooo lejes pénzjutalom mellett továbbképzést nyert az Alagi Zsókéiskolába, és természetesen ő is Székelyföld nevében futhat a Nemzeti Vágtán, emellett átvette az 1845 M. lovastiszti vándorszablyát, amely egy évig a győztes településen, ezúttal Gyergyószárhegyen marad.

 

Fazakas Géza győzelme után nagyon szerényen azt nyilatkozta, hogy hálás, amiért lehetősége nyílt egy jó lóval versenyezni, és élete álma teljesült azzal, hogy megnyerte a versenyt. Fazakas Géza egyébként tavaly a Góbé Futamban indult, és második lett. Amikor titkáról kérdeztük, csak annyit mondott, hogy „fel kell ülni a lóra”. A Székely Vágta döntője után Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta nevezési igazgatója azt üzente haza, hogy „vigyázzatok, mert jönnek a székelyek!”

2015. július 21.