Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Még nagyobb a tét a Székely Vágtán

A Sepsiszentgyörgy melletti maksai Óriáspince-tető idén hatodszor ad otthont a Nemzeti Vágta térségi előfutamának, a Székely Vágtának. Július 8-9-10-én ezúttal is a legügyesebb lovasok mérik össze tudásukat és várhatóan izgalmas versenyeken döntik el, hogy kik képviseljék Székelyföldet a Nemzeti Vágta budapesti döntő futamain a Hősök terén, szeptember 16-18 között.

Idén emelkedett ugyan a nevezési díj, de a szervezők valamennyi lovas útiköltségét megtérítik és megemelték a győzteseknek járó pénzdíjakat is.

Románia két éve vesz részt a Nemzeti Vágta nemzetközi futamán. Eddig Dan Manolăchescu képviselte az országot, a Székely Vágta szervezői azonban idén úgy döntöttek, ezt az indulási jogot is ki kell érdemelni, így partnerségben a Román Lovas Szövetséggel, meghívásos alapon tartanak előválogatót a Székely Vágta keretében.

A Székely Vágta programjai július 8-án este ménesbemutatóval és a Transylmania zenekar koncertjével kezdődnek, majd július 9-én, szombaton délben a Székely Vágta ünnepélyes megnyitójával és a versenyzők bevonulásával folytatódnak. Rögtön kengyelt is fognak a fogathajtó verseny, illetve a Góbé Futam résztvevői, kora este pedig megtartják a Székely Vágta előfutamait. A versenyek között lovasíjász és lovastornász bemutató szórakoztatja a közönséget, a napot a Csík zenekar koncertje zárja.

Július 10-én, vasárnap rendezik meg a középfutamokat, délután pedig eldől, ki képviselheti Romániát a Nemzeti Vágta nemzetközi futamában. Ez után tartják a Góbé Futam, illetve a Székely Vágta döntőjét. A Nemzeti Vágta szabályzata szerint idén az első három helyezett és az Elővágtát szervező település lovasa szerez indulási jogot a budapesti futamokra. A versenyek között szablyavívók, lovas kaszkadőrök, lovasíjászok mutatják be tudományukat, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület jóvoltából pedig huszár harci bemutatót és huszárkarusszelt láthatnak az érdeklődők.

Állandó programként gyerekfoglalkozások, népművészeti- és lovas kézműves vásár, képzőművészeti kiállítás kísérik a Székely Vágtát.

A Székely Vágta szervezői 2016-ban is a Vadon Egyesület, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa.

Nyeregbe Székelyföld! Nyeregbe magyarok!

További infók: www.vagta.hu, www.szekelyvagta.ro

Fotógalériánk a 2015-ös Székely Vágtáról »

2016. július 4.