News Photo

Tavaly kizárták az idei Székely Vágta győztesét

  • 2017. július 20.

A céhes város nyerte az erdélyi elővágtát

Tavaly kizárták a futamról Berde Lórándot, a hétvégi Székely Vágta idei győztesét, aki szeptemberben Anci nevű lovával képviseli majd a céhes várost, Kézdivásárhelyet a budapesti Nemzeti Vágtán. A sepsiszentgyörgyi vágta idén rekordszámú részvétellel zajlott, tizenhat település versenyzett a közel 10 ezer néző előtt.

Bár már tavaly is ígéretes versenyzőnek számított, akkor kizárták a versenyből Kézdivásárhely lovasát, Berde Lórándot, aki Anci lovával idén magabiztos győzelmet aratott. A futam viszont így is rengeteg izgalmat tartogatott, hiszen a lovasok és a lovak felkészültsége évről-évre fejlődik, míg az előző években többször volt kizárás, idén tökéletesen, technikai hiba nélkül zajlott le az elővágta a sepsiszentgyörgyi Óriáspince tetőn. Kézdivásárhely mellett Mikóújfalu és Nyújtód fogja képviselni Székelyföldet a szeptemberi Nemzeti Vágtán.

Sztakics Éva, a rendezvény szervezője, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, az elővágta kapcsán kiemelte: évről-évre jobban látszik az, ahogyan a települések felkészültebben, nagy szurkolótáborral és lelkesedéssel várják a vágtát. A székely lovasok pedig hozzáidomulnak a vágta szabályzatához. Szenvedélyesen, nagy virtussal fognak hozzá a versenyhez, de az elmúlt években megtanulták elfogadni a szabályzatot és fejet hajtanak a nemzeti vágta bírái előtt, akik szigorú szakmai szempontok szerint, következetesen bírálnak el minden elővágtát.

A székely vágta több kiegészítő programmal is várta a látogatókat, akik idén csaknem 10 ezren voltak. Napközben bemutatkoztak a helyi lovardák, kézművesek, és kiegészítő futamok is voltak, este pedig lovas táncszínházi produkcióval és a székelyek történetét bemutató zenés előadással várták a nézőket. Erdélyből minden évben nagy szurkolói csapat kíséri a versenyzőket, a résztvevő településekről több busszal érkeznek a nézők a budapesti Nemzeti Vágtára is, amely kevesebb, mint két hónap múlva, szeptember 15-én kezdődik.

A következő elővágta helyszíne: Tisza-tavi Vágta a Nemzeti Vágta Tiszafüredi Előfutama, Tiszafüred, 2017. július 29.

További információk: www.vagta.hu

Fotógalériánk a 2017-es Székely Vágtáról »

2017. július 20.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?