News Photo

Bábolnai Arab Ménes

  • 2017. szeptember 14.

A bábolnai Arab Ménes fő tevékenysége az alapító céljainak megfelelően a nemzeti értékek megóvása, a Shagya-arab, mint őshonos magyar tenyésztésű, veszélyeztetetté nyilvánított lófajta és az arab telivér tenyésztése, genetikai értékének megőrzése, fejlesztése. Több mint két évszázada töretlen hűséggel, szakértelemmel ápolja nemes hagyományait, fejleszti az arab és angol telivér lóállományát, kiemelt figyelmet fordítva az őshonos bábolnai arabra, melyet 1978 óta a világ Shagya arabként ismer. 1836-ban importált Shagya Senior után kapta a nevét a fajta. Az Bábolnai Arab Ménes Magyarország legnagyobb állami tulajdonban lévő Shagya-arab és arab telivér lovak tenyésztésének fellegvára.

A fajta az arab telivérből alakult ki az Osztrák-Magyar Monarchia méneseiben Bábolnán és Radautz-ban. Annak ellenére, hogy a fajtában viszonylag magas az arab vérhányad, a Shagya Arabnak az Arab telivértől különböznie kell típusában, méretében, megjelenésében, csontozatában. A negyedik ősi sorban található 16 ős közül legfeljebb 9 lehet Arab telivér, a többi pedig Shagya Arab.

A tenyésztési cél egy nagy rámájú, elegáns arab ló, amely mindenki számára alkalmas, mind lovaglás, mind fogathajtás céljából. A Shagya Arab legyen szép, harmonikus felépítésű, rendelkezzék kifejező fejjel és tekintettel, jól formált nyakkal, kiváló felső vonallal, hosszú medencével, szépen tűzött farokkal és erős, száraz, korrekt végtagokkal. Mindhárom jármódban nagyon fontos a ruganyos, elasztikus, térölelő mozgás.

A Shagya Arab ló fizikális és mentális képességei alapján egy ideális ló a család számára, mind szabadidő tevékenység, mind versenyzés céljából, továbbá megfelelő vadászlovagláshoz, illetve távlovaglásra is. (2006. évben bábolnai születésű ló nyerte a 160 km-es távlovas világbajnokságot)

A bábolnai ménes a bölcsője a Shagya-arab lónak, melyet a Magyar Országgyűlés védettnek, veszélyeztetnek, magas genetikai értéket képviselő őshonos magyar fajtának, ez által nemzeti kincsnek nyilvánította.

Ma ezt a fajtát nem csak Európa szerte, de Észak-, és Dél-Amerika országaiban is tenyésztik.

1816. március 18-n kelt az Udvari Hadi Tanács parancsa az un. „Instruction”, melyben a II. József császár parancsára a Bábolnán álló kancákat csak arab vérségű ménnel fedeztethették, amely a bábolnai arab, ahogy ma nevezik világszerte a Shagya arab fajta születésének napja. Hiba lenne erről a 200 éves évfordulóról nem megemlékezni.

Fotógralériánk a sorsolásról »

Galériánk az első edzésről »

2017. szeptember 14.



A hír megosztása

Naprakész információkat szeretnél a Nemzeti Vágtával kapcsolatban?